U bent hier
Vergroening wagenpark

De gemeente Laakdal investeert in de vergroening van haar wagenpark met de aankoop van elektrische wagens. Ze neemt hiermee maatregelen om de doelstellingen van haar Lokaal Energie- en Klimaatplan te realiseren.
Vergroening van het wagenpark
De gemeente Laakdal vervangt haar dienstwagens met fossiele brandstoffen door elektrische voertuigen.
“De vervanging van de wagens is een belangrijke stap in het behalen van de klimaatdoelstellingen die in het Lokaal Energie- en Klimaatplan zijn opgenomen. In het plan engageert Laakdal zich om tegen 2030 een reductie van 55% CO² uitstoot te realiseren ten opzichte van 2015, aldus schepen van Klimaat Chiel Peeters.”
Gemeente moedigt duurzamere verplaatsingen aan
De gemeente maakt werk van een plan waardoor burgers zich op een duurzame, groene manier kunnen verplaatsen. Burgemeester en schepen van Openbaar domein Tine Gielis legt uit: “Om een duurzame mobiliteit en modal shift te bereiken is flankerend beleid nodig. Dat is de kerntaak van het gemeentebestuur. Daarin hebben we een voorbeeldfunctie op te nemen. We doen dit door te investeren in veilige fietsverbindingen en wandelpaden, te zorgen voor het onderhoud en fietsers een meer prominente plaats te geven door het uitbouwen van fietsstraten. Voor het gemotoriseerd verkeer zetten we in op voldoende publieke laadplaatsen.”
Vernieuwing van voertuigen op verschillende locaties
De wagens van verschillende diensten worden vervangen door elektrische modellen. In totaal gaat het om 9 wagens.
Aan de werkplaats worden 4 nieuwe voertuigen vervangen. Er komen 3 Peugeot E-Boxers, waarvan één met open laadbak) en een Renault Kangoo als dienstwagen.
De dienstwagen van de administratie wordt ook vervangen door een Huyndai Kona.
4 wagens van de Centrale keuken worden vervangen door Peugeot E-Experts. Hiermee worden de warme maaltijden bedeeld.
De aankoop van de nieuwe wagens is een grote investering. In 2023 plaatste de gemeente samen met Campina Energie 210 extra zonnepanelen op de gemeentelijke werkplaatsen noord en zuid, de Stoomzagerij, het Eepos en de OCMW-keuken/het dagcentrum. Deze staan dus mee in voor het opladen van de wagens op de verschillende locaties en maken dat we hiermee niet enkel aan onze klimaatdoelstellingen denken maar ook aan het financiële plaatje, aldus schepen van Financiën Niels Vermeulen.
Een deel van de voertuigen werd al vervangen, de rest is nog in bestelling.