U bent hier
Masterplan De Vloed

De Vloed in Vorst-Meerlaar is vandaag al een gekende en belangrijke vrijetijdssite.
Om alle kansen te geven aan onze sportclubs en andere verenigingen, werkte de gemeente het voorbije jaar een toekomstvisie uit voor De Vloed. Deze toekomstvisie wordt weergegeven in een masterplan. Het gemeentebestuur stelde hier een studiebureau voor aan.
Samen aan de slag
De infrastructuur van een aantal sportclubs is verouderd. Er zijn ook verenigingen die nood hebben aan extra ruimte. Om hieraan tegemoet te komen, zijn we het voorbije jaar samen met de huidige gebruikers aan de slag gegaan om te kijken waar de noden liggen en zijn we regelmatig met de verenigingen in gesprek gegaan.
Het masterplan moet een kwalitatieve toekomst bieden voor de huidige vijf aanwezige verenigingen (tennis, voetbal, Chiro, rugby en hondenclub). Dit geldt zowel voor hun infrastructuur als voor de terreinen. Bovendien moeten we ook al rekening houden met mogelijke groeiscenario’s die de clubs voor ogen hebben. Dit gaat dan bijvoorbeeld om bijkomende infrastructuur voor buitensporten.
Daarnaast hebben we ook andere organisaties betrokken die in de toekomst gebruik kunnen maken van de site en tot slot kregen ook niet-georganiseerde sporters en recreanten de kans om hun wensen kenbaar maken.
Niels Vermeulen, schepen van sport: “We maken De Vloed klaar voor de Laakdalse buitensporten. Behalve de momenteel aanwezige sporten, zal er ook plaats komen voor atletiek: voor de sprinters voorzien we een tartanbaan en op termijn zal er een Finse piste (in twee lussen) worden aangelegd. Er is niet alleen ruimte voor sport, maar ook voor spel met de aanleg van verschillende spelelementen. Met dit project maken we deze vrijetijdssite klaar voor de toekomst, die zowel op korte als lange termijn beantwoordt aan de sportieve en speelse noden van onze gemeente!”
Leidraad voor toekomstige ontwikkeling van de site
We willen de kenmerken van het bestaande landschap behouden, waarbij we nadenken over de inrichting van de velden en de voegen de perceelsranden. We hebben ook aandacht voor de historische inrichting van het landschap.
Bij de ontwikkeling van de site willen we inzetten op beleving. De Vloed moet niet enkel een plek zijn waar mensen die aangesloten zijn bij de clubs of sportverenigingen kunnen vertoeven, maar ook waar buurtbewoners naartoe willen komen om te ontspannen. Een centrale toegangsweg is uitnodigend voor fietsers en voetgangers. We creëren een groene ruimte met bomen. De waterproblematiek op deze site pakken we aan door wadi’s te voorzien. Dankzij al deze elementen kan de site uitgroeien tot een fijne ontmoetings- en verblijfsplek.
Daarnaast proberen we de beschikbare ruimte op de site te optimaliseren. Dit doen we o.a. door een centrale parkeerplaats te voorzien. We centraliseren de gebouwen tot één compact en langgerekt gebouw op een centrale as waarbij elke club uitzicht heeft op de eigen velden. In deze gebouwen voorzien we kantines, kleedkamers en opslagruimtes van de clubs, waarbij we rekening houden met eventueel gedeeld gebruik van bepaalde gemeenschappelijke ruimtes, zoals kleedkamers. Hierbij houden we rekening met de verschillende groeiscenario’s van de verschillende verenigingen, zodat ze op termijn hun velden en terreinen nog verder zouden kunnen uitbreiden.
Tine Gielis, burgemeester: “Als gemeente nemen we een faciliterende rol op om gezamenlijke behoeften aan te pakken. Zo hebben we al de vroegere rol van de parochies overgenomen door in elke deelgemeente een ontmoetingscentrum te voorzien. Of met de bouw van het gemeentehuis hebben we verschillende partners samengebracht en kunnen we op die manier een gezamenlijk ruimtegebruik vooropstellen. Met dit masterplan willen we tegemoetkomen aan de noden en behoeften van de gebruikers van De Vloed en iedereen aan het bewegen krijgen in teamverband of individueel.”
Uitvoering in fases
Het masterplan kan uiteraard niet in één keer worden uitgevoerd. Het lokaal bestuur is volop bezig met de voorbereiding van de meerjarenplanning. Bij de opmaak van de meerjarenplanning zal men keuzes moeten maken en prioriteiten moeten stellen, die zowel budgettair als qua timing haalbaar zijn.
Meer