U bent hier
Maaien van de bermen van start gegaan

De gemeente start deze week met de eerste veiligheidsmaaibeurten van de bermen. Het college van burgemeester en schepenen besliste om de bestaande mogelijkheden binnen het bermbeheerplan voortaan structureel toe te passen. Door deze meer systematische aanpak zullen extra veiligheidsmaaibeurten plaatsvinden, wat de zichtbaarheid en veiligheid in het straatbeeld ten goede komt.
Bermbeheerplan Laakdal
De gemeente Laakdal beschikt sinds 2021 over een bermbeheerplan waarin afwijkingen op het Bermbesluit van de Vlaamse Regering zijn opgenomen. Dit bermbesluit stelt dat de eerste maaibeurt pas na 15 juni mag plaatsvinden en een eventuele tweede pas na 15 september. De afwijkingen laten toe om in bepaalde zones extra maaibeurten uit te voeren. “De voorbije zomer toonde aan dat extreme weersomstandigheden kunnen leiden tot overgroeide bermen en grachten, met gevaarlijke verkeerssituaties tot gevolg. Onze gemeentelijke diensten moesten toen dagelijks uitrukken om probleemzones aan te pakken. Met de structurele toepassing van de voorziene veiligheidsmaaibeurten willen we dergelijke situaties in de toekomst voorkomen,” zegt burgemeester en schepen van Openbare Werken Tine Gielis.
Structurele invulling van de veiligheidsmaaibeurten
Het college van burgemeester en schepenen besliste om de in het bermbeheerplan voorziene mogelijkheden voor veiligheidsmaaibeurten systematisch toe te passen om de verkeersveiligheid te garanderen. De geplande maaibeurten zijn als volgt:
April: eerste veiligheidsmaaibeurt over het volledige grondgebied (0,5 meter van de bermen en op kruispunten)
Juni: volledige maaibeurt van alle bermen (1 meter breed)
Augustus: tweede veiligheidsmaaibeurt (0,5 meter en kruispunten)
September: integrale maaibeurt van grachten en bermen over het volledige grondgebied
Schepen van Klimaat Chiel Peeters benadrukt het belang van deze aanpak: “Met deze extra maaibeurten zorgen we ervoor dat de verkeersveiligheid op onze wegen beter gewaarborgd is. We maken gebruik van de handvaten die aangereikt worden binnen het bermbeheerplan en houden tegelijk rekening met natuurbehoud en biodiversiteit.”