U bent hier
CD&V en PROLaakdal geven doodsteek aan buurtschool ’t Schanske in Veerle-Heide
In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen kondigde het bestuur de nieuwbouw aan van de gemeenteschool in Veerle-Heide. Er werd een stevige investering gedaan om de plannen klaar te stomen en er werd zelfs een bord geplaatst met een tekening van het gebouw met de melding dat de bouw zou starten in 2019. Vandaag blijkt dat de ouders en de bevolking één groot rad voor ogen werd gedraaid. Het hele project wordt afgeblazen en het schooltje gaat dicht. N-VA betreurt ten stelligste de gang van zaken. Het is de opperste vorm van kiezersbedrog door meerderheidspartijen CD&V en PROLaakdal.
Waarom was dit volgens de N-VA wél een goed project?
Het oorspronkelijke project, was een zeer mooi initiatief. Dankzij subsidies en de verkaveling van de grond waar de school nu gelegen is, zou de school quasi gratis gebouwd kunnen worden. Daarenboven kon dit project ingepland worden in een volledige dorpskernvernieuwing van Veerle Heide, waarbij de hele site kerk-buurthuis-school-jeugdbeweging een restyling zou krijgen. Op deze manier zou de kerkgemeenschap gebruik kunnen blijven maken van de kerk, en zou dit gebouw op termijn ook voor andere activiteiten zijn diensten kunnen bewijzen, eens de kerkgemeenschap hier klaar voor zou zijn. De jeugdbeweging, de school en het buurthuis zouden gebruik kunnen maken van gezamenlijke lokalen, parking, toiletten, speeltuin,… waardoor we met een minimum aan kosten het sociale leven in deze deelgemeente een enorme boost konden geven. En mocht de school op termijn niet meer voldoende kinderen aantrekken, kon ze omgebouwd worden tot een zorgwoningencomplex. Eigenlijk is het onbegrijpelijk dat dergelijk project niet gerealiseerd is geworden, daar er enkel winnaars in dit verhaal zouden geweest zijn. Maar het gemeentebestuur liet de plannen verkommeren en slaagde er uiteindelijk niet in om alle betrokkenen om één lijn te krijgen
Het huidige project, met een volledig aparte aanpak voor de school, was zeker duurder. Toch vond de N-VA het een te verdedigen keuze. Als de inwoners van Veerle-Heide massaal kiezen voor een school, is het de taak van de gemeente om hieraan gehoor te geven. Je kan een het welzijn van een gemeenschap en de toekomst van kinderen nu eenmaal niet enkel in termen van financieel rendement uitdrukken.
Had de school een toekomst?
Buurtschooltjes hebben een meerwaarde en een haalbaarheidsstudie uitgevoerd in 2018 toont aan dat de school zeker leefbaar is. Het leerlingenaantal was in enkele jaren gehalveerd, maar de studie toonde aan dat dit vooral te maken had met de onzekerheid omtrent het voortbestaan en de verouderde accommodatie van de school. Een nieuw mooi project zou de school zeker terug doen floreren.
Was de school financieel haalbaar?
De bouw van een nieuwe school weegt op het budget, maar dat was voor de verkiezingen van vorig jaar niet anders en voorzien in de gemeentebudgetten. De genoemde bedragen zijn ook relatief. Zo heeft de aanleg van een kunstgrasveld voor de voetbal een gelijkaardige invloed op het budget. Niet dat we dit niet gunnen aan de sportclubs, maar dit is een kwestie van prioriteiten en planning in de tijd.
Bovendien kan er nog grondig bespaard worden op de exploitatie uitgaven van de gemeente. Wist u dat met uw belastinggeld zowel voor PROLaakdal als CD&V een ‘politiek medewerker’ wordt betaald? Er zijn amper gemeenten in Vlaanderen ter grootte van Laakdal die zich deze luxe permitteren. Alleen al het afschaffen van deze functies zou de leencapaciteit van de gemeente voldoende verhogen om de school volledig te kunnen financieren.
Waar is het uiteindelijk misgelopen?
Het subsidiedossier bij AGION was aangevraagd in 2010. De omlooptijd om deze subsidie te verkrijgen is lang, gemiddeld zeven jaar.. De gemeente heeft in die periode echter weinig ondernomen om een concreet project uit te werken. Men is pas in gang geschoten vlak voor de verkiezingen. Op dat moment waren er echter al zoveel hindernissen, dat de bouw van de meeste plannen niet meer haalbaar was, waardoor enkel het duurste project overbleef. Dit doet ons sterk vermoeden dat men nooit echt de intentie gehad heeft om de school te bouwen.
Belastinggeld misbruikt voor valse aankondiging
CD&V en PROLaakdal hebben in 2018 meer dan 80 000 euro aan gemeentegelden uitgegeven aan propaganda rond de bouw van de school. Dit doen wetende dat je toch niet overgaat tot de bouw van een school vinden wij immoreel
Door dit soort tsjeverij van de bovenste plank verliest de politiek haar geloofwaardigheid en worde vooral ouders, kinderen en de lokale gemeenschap compleet voor schut gezet.
De mensen die verantwoordelijk zijn voor dit debacle zouden beschaamd moeten zijn.